Onderwijs en ICT, nog geen goede vrienden…

Het lijkt alsof er in de afgelopen tijd een toename is in het aantal berichten rondom onderwijs en ICT. Met koppen als ‘Scholier raakt achter door duur internetonderwijs’, ‘Laptop vergroot ongelijkheid in het onderwijs’ en ‘Subsidie beschikbaar voor goed internet op scholen’ lijkt de onderwijswereld behoorlijk in beweging te zijn. Mitopics-adviseur Durk Boersma, veel bezig met doorlichtingen en benchmarks in het onderwijs, nam de details achter de koppen door en legt de link met zijn dagelijkse praktijk.

Niet alleen de krantenkoppen beschrijven de dynamische relatie tussen onderwijs en ICT, ook de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen gingen deels over dit onderwerp. Het Btw-tarief op online leren is te hoog en zou naar 6% moeten, dit omdat door de dure leermiddelen de ongelijkheid zou toenemen. Daarnaast moet er subsidie komen op goede internetverbindingen, omdat sommige scholen nog met ‘houtje-touwtje’ kabelverbindingen internetten. De boodschap uit de meeste kranten en verkiezingsprogramma’s is eensluidend: er moet meer geld vrijgemaakt worden voor IT in het onderwijs.

Dat de budgetten in het onderwijs onder druk staan, merkt Mitopics ook. We zien de laatste maanden een stijgende behoefte aan het uitbesteden van ICT-beheer en ICT-infrastructuren, het afnemen van diensten en het hosten van servers en storage. Niet alleen momenten waarop scholen voor een vernieuwingscyclus staan lenen zich goed voor dit soort doorlichtingen, ook tijdens een lopend contract kunnen de verkregen inzichten (mede) gebruikt worden om de leverancier te beoordelen of zelfs een contractverlenging te heroverwegen.

We zien dat de laatste jaren steeds meer dienstverlening rondom servers, storage, werkplekken, mail en applicaties als commodity worden aangeboden en dat het prijsniveau hiervan behoorlijk in beweging is. In onze benchmarks gebruiken we momenteel prijzen voor virtuele machines die een derde bedragen van de prijzen van drie jaar geleden. Doordat Mitopics in de afgelopen tijd diverse (Europese) aanbestedingen mocht begeleiden, zijn wij nu in staat om op basis van de huidige situatie en het gewenst kwaliteitsniveau een betrouwbare schatting te maken van de te verwachten kosten. De Mitopics-benchmark geeft daardoor een gefundeerd beeld van het huidige en te behalen prijsniveau en kan helpen in het besluitvormingsproces rondom contractverlenging of sourcingsvraagstukken.

Staat uw organisatie voor een belangrijke keuze binnen de ICT-omgeving, vraagt u zich af of het huidige kostenniveau nog wel marktconform is of wilt u meer weten over benchmarks, doorlichtingen of de mogelijkheden van uitbesteding? Neem dan contact met ons op via info@mitopics.nl of 0182-573211.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.