Hoe ver reikt de zorgplicht van softwareontwikkelaars bij Agile?

Bij ontwikkeling van software volgens een Agile-ontwikkelmethode werken opdrachtnemer en opdrachtgever vaak nauw samen. In zo’n samenwerkingsrelatie is het niet altijd even helder hoe de verplichtingen van beide partijen zijn verdeeld. Onlangs heeft de rechtbank Noord-Holland hierover uitspraak gedaan die meer duidelijkheid geeft.[1]

In deze zaak mislukt de softwareontwikkeling volgens de Agile-ontwikkelmethode, waarna partijen elkaar aanwijzen als schuldige. Opdrachtnemer stelt dat opdrachtgever testwerkzaamheden had moeten uitvoeren. Opdrachtgever stelt daarentegen dat opdrachtnemer hem daarbij had moeten ondersteunen.

De rechtbank heeft de vraag te beantwoorden of de opdrachtnemer is tekortgeschoten in haar zorgplicht tot het begeleiden van haar opdrachtgever bij testwerkzaamheden.[2]

Deze vraag impliceert dat de opdrachtnemer een zorgplicht heeft. De rechtbank vindt van wel.
Ten eerste overweegt de rechtbank dat Agile-ontwikkeling als kenmerk heeft dat opdrachtnemer en opdrachtgever als team moeten samenwerken. Ook het goed uitvoeren van testwerkzaamheden door opdrachtgever acht de rechtbank van groot belang voor de voortgang en het welslagen van het project.
Ten tweede overweegt de rechtbank dat opdrachtgever geen mensen in dienst had met kennis over Agile als ontwikkelmethode. Daarmee wordt de opdrachtgever aangemerkt als onervaren opdrachtgever.[3]
Hieruit concludeert de rechtbank dat het tot de zorgplicht van de opdrachtnemer behoort om haar opdrachtgever adequaat te begeleiden bij het testen.

Maar de rechtbank gaat nog een stap verder:[4] de zorgplicht houdt ook een actieve plicht in van de opdrachtnemer om eventuele communicatieproblemen en onduidelijkheden omtrent het testen bij opdrachtgever weg te nemen, door deze ”bij het testen bij de hand te nemen”.

De les die uit deze uitspraak valt te trekken, is dat als gevolg van de keuze van Agile als ontwikkelingsmethode de opdrachtnemer een actieve zorgplicht heeft om haar opdrachtgever te begeleiden, temeer als de opdrachtgever niet of niet voldoende bekend is met Agile.


Heeft u vragen op het gebied van IT-recht, neemt u dan contact met ons op.


[1] ECLI:NL:RBNHO:2018:10021.

[2] Deze zorgplicht is neergelegd in artikel 7:401 BW.

[3] ECLI:NL:RBNHO:2018:10021, overweging 4.11.

[4] ECLI:NL:RBNHO:2018:10021, overweging 4.14.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.