Vanaf april 2019: afhandelen van e-facturen verplicht voor overheid

Werkt u bij een overheidsinstelling en houdt u zich bezig met inkoop? Dan dient u vanaf 18 april elektronische facturen als xml-bestand te kunnen ontvangen en verwerken. Maar wat betekent dat?

Belangrijk is dat een elektronische factuur geen pdf of gescande papieren factuur betreft maar een xml-bestand is dat elektronisch wordt uitgewisseld. Het is dus geen email met een pdf-bijlage. Een e-factuur is vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch te verwerken in het andere systeem.

Waarom e-facturen?
De verplichting tot het kunnen ontvangen en verwerken van elektronische facturen komt voort uit een wetswijziging van januari 2018. Ieder jaar versturen bedrijven miljoenen facturen naar de overheid. Deze facturen worden nog voor een groot deel handmatig verwerkt. Dit kost enorm veel tijd en geld en is foutgevoelig.

Aan de slag
Het bij een organisatie invoeren van e-facturering heeft impact op verschillende zaken. Dit geldt ook voor leveranciers. Dit betekent ‘werk aan de winkel’ voor publieke instellingen. Echter als e.e.a. is ingericht zal het factuurproces minder tijd en inspanning kosten, zullen er veel minder fouten zijn en kunnen facturen sneller betaald worden. En dat is natuurlijk aantrekkelijk voor alle partijen.

Het gehele verhaal over e-facturering leest u hier

Vragen?
Voor meer informatie of vragen, neem dan contact op met Richard Heijne den Bak.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.