Afweging: alles-in-1-ERP-pakket of een combinatie van pakketten?

Op 7 februari jl. heeft Mitopics een lezing gegeven over ERP trends. Hierin zijn resultaten teruggekoppeld van ons onderzoek met de Universiteit Utrecht. Het belangrijkste inzicht is dat bedrijven in plaats van één volledig ERP-pakket steeds meer kiezen voor een landschap waarin meerdere pakketten zijn opgenomen.

Richard Heijne den Bak heeft recent, in samenwerking met studenten van Universiteit Utrecht, onderzoek gedaan naar innovatieve mogelijkheden rondom ERP. Bij het Mikrocentrum heeft hij deze onderzoeksresultaten tijdens een lezing over ERP trends teruggekoppeld. Op 14 maart organiseren wij een Eindemiddagsessie over ERP en delen wij deze onderzoeksresultaten.

Belangrijkste inzicht onderzoek
Het belangrijkste inzicht is dat bedrijven steeds meer kiezen voor een applicatielandschap met meerdere pakketten in plaats van één volledig ERP-pakket. Deze afweging is ook wel bekend onder de naam “best of breed of kiezen voor een suite”. De afweging om meer leveranciers op te nemen is, ondanks complexere integraties, weer actueel door een drietal factoren.

  1. De eerste is nog steeds grote risico’s bij grote implementatieprojecten en een “vendor lock-in” met beperkte flexibiliteit.
  2. Daarnaast is een behoefte om op onderscheidende processen de best passende software in te zetten (bijvoorbeeld service ondersteuning, productconfigurator en document management). De markt biedt hiervoor steeds specifiekere en goed te koppelen software.
  3. Als laatste factor is opgemerkt dat bedrijven de behoefte hebben om nieuwe technologie in te zetten zoals Internet of Things, Robotic Proces Automation. Bovendien zoeken bedrijven naar innovatie middels samenwerking in de keten en hebben daardoor behoefte om informatie uit te wisselen met partners in de keten. Deze innovaties vragen een andere aanpak (bijvoorbeeld nog meer leren tijdens de implementatie) en planningshorizon dan ERP.

In onderstaand plaatje is dit door de studenten – op basis van de theorie van “Pace Layering” van Gartner – samengevat:

Bron: Onderzoek ERP Mitopics-Universiteit Utrecht

Meer weten?
Wilt u meer weten over de onderzoekresultaten? Kom dan naar de Eindemiddagsessie op 14 maart “Maak van ERP geen hoofdpijndossier”, waarin wij verder ingaan op de onderzoeksresultaten, trends en ontwikkeling in ERP-land.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ERP keuzes in het applicatielandschap? Neem dan contact op met Richard Heijne den Bak.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.