Zorgplicht softwareontwikkelaars bij agile-trajecten

Bij ontwikkeling van software volgens een Agile-ontwikkelmethode heeft de opdrachtnemer een duidelijke zorgplicht, zo stelt de rechtbank. Wat houdt dat in?

In een recente zaak mislukte de softwareontwikkeling volgens de Agile-ontwikkelmethode, waarna partijen elkaar aanwijzen als schuldige. Opdrachtnemer stelt dat opdrachtgever testwerkzaamheden had moeten uitvoeren. Opdrachtgever stelt daarentegen dat opdrachtnemer hem daarbij had moeten ondersteunen.

De rechtbank had de vraag te beantwoorden of de opdrachtnemer is tekortgeschoten in haar zorgplicht tot het begeleiden van haar opdrachtgever bij testwerkzaamheden. Deze vraag impliceert dat de opdrachtnemer een zorgplicht heeft. De rechtbank vindt van wel.

Belangrijkste les is dat de opdrachtnemer – als gevolg van de keuze van Agile als ontwikkelingsmethode – een actieve zorgplicht heeft om haar opdrachtgever te begeleiden, temeer als de opdrachtgever niet of niet voldoende bekend is met Agile.

Wilt u weten waardoor deze uitspraak tot stand is gekomen: lees dan onze gehele blog over dit onderwerp.

Vragen?
Heeft u vragen op het gebied van IT-recht, neemt u dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.