Maak van ERP geen hoofdpijndossier

Onze Eindemiddagsessie “Maak van ERP geen hoofdpijndossier” op 14 maart jl. trok een gemêleerd gezelschap, maar met gelijke ambities: een goede pakket- en partnerselectie, gevolgd door een succesvolle implementatie. Benieuwd hoe u dat voor elkaar krijgt? De belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Na het welkomstwoord door Reinold van Bruggen, directeur van Mitopics, zijn de deelnemers geïnformeerd over: Trends in ERP, Do’s en don’ts in pakket- en partnerselecties en Valkuilen in ERP implementaties.

Trends en ontwikkelingen rond ERP

Allereerst heeft Richard Heijne den Bak de aanwezigen bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen rond ERP. Na een korte uiteenzetting over verschillende verschijningsvormen van ERP voor de verschillende branches en de soorten pakketten én implementatiepartijen in deze branches (lokaal, globaal en branche specifiek) kwamen de volgende onderwerpen voorbij:
De opkomst van low-code applicatieplatformen. Functioneel gezien hebben low-code platformen meer weg van maatwerk dan van standaard applicaties en zijn dus op zeer specifieke processen aan te sluiten. Dit vraagt uiteraard een andere aanpak dan de implementatie van een standaardpakket.

Best of breed afgezet tegen Suites. In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft Mitopics een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Suites (veelal een bedrijfsbrede oplossing in één applicatie) en Best of Breed (een combinatie van deeloplossingen voor het ondersteunen van specifieke bedrijfsprocessen). In het onderzoek zijn ook de voor- en nadelen die bedrijven hierbij ervaren meegenomen.

De visie van Gartner op Pace layering. Gartner beschrijft een gelaagde structuur van applicaties: standaard applicaties voor standaard processen, specifieke applicaties voor branche specifieke toepassing en innovatieve applicaties voor zeer specifieke en of innovatieve toepassing met een korte ontwikkeltijd. Waarbij wordt aangegeven dat een gelaagd applicatielandschap innovatie kan laten excelleren. Deze trend is reeds zichtbaar in de markt.

Wordt Cloud een no-brainer? Hoewel verreweg de meeste applicaties in de cloud geleverd kunnen worden, draait het overgrote deel on-premise. Er is uitgelegd waarop te letten bij een transitie naar de cloud.


Do’s en don’ts in pakket- en partnerselecties

Vervolgens heeft Marco Schoonderwaldt een presentatie gegeven over do’s en don’ts in pakket- en partner selecties. Voorafgaand aan het toelichten van de Mitopics aanpak heeft Marco een uiteenzetting gegeven van de gedachte achter deze aanpak in de vorm van een aantal basisprincipes. Hiermee werd duidelijk gemaakt dat de basis voor een succesvolle implementatie gelegd wordt in het selectietraject.

‘Een goed uitgevoerde pakketselectie is de ideale opstap naar een succesvolle implementatie’.

Als hulpmiddel heeft Marco de zeven basisprincipes van een softwarepakketselectie beschreven. Lees hier z’n gehele blog.

Valkuilen in ERP implementaties

Tenslotte heeft Marco verteld over de belangrijkste valkuilen in ERP-implementaties, te weten: samenstelling projectteam, onnodig maatwerk, terugkomen op gemaakte keuzes, geen aandacht voor verandermanagement, applicatie inrichten door externen, prioriteit voor het project. ‘De grootste valkuil is te beperkte inspanning vanuit de klantkant’

Meer weten?
Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande en/of wilt u meer weten over pakket-/partnerselecties of andere ERP-diensten? Neem dan contact op met Marco Schoonderwaldt of Richard Heijne den Bak.

Wilt u ook op de hoogte blijven en/of deelnemen aan een kennissessie van Mitopics? Volg ons op LinkedIn. En/of schrijf u in voor de nieuwsbrief op mitopics.nl (onderaan).

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.