Agile onderzoek voltooid!

Onlangs heeft Mitopics in samenwerking met afstudeerder Bas Jansen van Rosendaal (Erasmus Universiteit) een onderzoek afgerond naar het gebruik van agile bij ERP/PSA-implementaties. Hier volgen enkele inzichten uit dit onderzoek.

Door met diverse leveranciers en IT-adviseurs van Mitopics in gesprek te gaan is een diepgaand beeld gegenereerd van ervaringen bij ERP/PSA-implementaties. Er kwam naar voren dat de betrokkenheid van de klant en het inperken van risico’s (zoals een scope creep en maatwerkrisico’s) de grootste aandachtspunten zijn bij deze implementaties. Ook kwam voren dat het vooraf vastleggen van eisen en wensen erg belangrijk is voor een succesvolle implementatie.

Hoe kan agile dan een rol spelen in deze implementaties?

Wie agile heeft bestudeerd, weet dat onderlinge interactie en samenwerking boven contracten gaat. Dat principe lijkt perfect om betrokkenheid bij de klant te bevorderen bij ERP/PSA-implementaties. Hoe kan een leverancier dit doen? Allereerst door aandacht te besteden aan de klant en vertrouwen op te bouwen (ook na het commerciële traject). Ook helpt het om dezelfde taal te spreken als de klant, dat wil zeggen dat de leverancier zijn taal aanpast aan het kennisniveau van de klant. Ook moet de leverancier zorgen dat hij bij de klant aanwezig is en tijd doorbrengt met de klant. Workshops zijn hiervoor een goed middel.

Maar agile is toch inspelen op verandering en vooraf beperkt plannen?

Dat klopt. Voordat de implementatie begint ligt echter al veel vast bij ERP/PSA-pakketten. Er bestaan al standaardprocessen en best practices. Het nieuwe pakket moet bestaande processen vervangen. Kortom, voorafgaand is al veel duidelijk.
Pakketimplementaties en agile lijken daar niet echt samen te gaan. Toch zijn er mogelijkheden. Als agile gebruikt gaat worden dan moet er een onderscheid gemaakt worden tussen kritieke en niet-kritieke eisen. De kritieke eisen worden vooraf in een ontwerp vastgelegd. En de niet-kritieke eisen kunnen meer iteratief ingevuld worden. Hoewel er al veel vast ligt, weet de klant vooraf niet elke keuze die hij wil maken in het nieuwe pakket; standaard softwarepakketten bieden daartoe (steeds meer) flexibiliteit.

Meer weten?

Heeft u vragen en/of wilt u meer weten over de onderzoeksresultaten? Neemt u dan contact op met Richard Heijne den Bak.

Daarnaast gaan wij in het najaar een Eindemiddagsessie over agile organiseren, waarbij we o.a. verder ingaan op deze onderzoeksresultaten. Bij interesse kunt u ons mailen, dan houden wij u graag hiervan als eerste op de hoogte.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.