Inspirerende en interessante bijeenkomst met ERP-leveranciers

Op 2 juli jl. organiseerden Mitopics en Outsourcing Hub een bijeenkomst over “ERP-selectie kan efficiënter met iSourcing Hub”. ERP-leveranciers kregen informatie over ERP-trends, ERP-selectie via iSourcing Hub en onderzoeksresultaten naar het toepassen van Agile elementen in ERP-implementaties. Deze punten brachten een gewenste discussie op gang. Benieuwd naar wat er zoal voorbij kwam? Lees verder voor een korte samenvatting.

Mitopics is kennispartner voor het thema ERP binnen het platform ‘iSourcing Hub’. Wij hebben ERP-leveranciers kennis laten maken met iSourcing Hub en welke mogelijkheden het platform biedt. Daarbij wilden we samen met de ERP-leveranciers in discussie gaan en sparren hoe iSourcing Hub zich voor het ERP-selecties in te zetten.

Trends in ERP

Allereerst vertelde Richard Heijne den Bak, senior consultant van Mitopics, over trends in ERP. Met ERP-leveranciers is gesproken over de trend dat productie- en handelsbedrijven steeds meer een Best of breed strategie kiezen. Enerzijds om de beste systemen per functioneel deelgebied te selecteren, anderzijds om innovatie en differentiatie in IT beter vorm te geven. Dit wordt bevestigd in eerder onderzoek dat in samenwerking met de Universiteit Utrecht door Mitopics is uitgevoerd. Deze best of breed strategie sluit aan op de visie van Gartner rondom Pace layering. Gartner beschrijft een gelaagde structuur van applicaties: ‘Standaard applicaties’ voor standaard processen, ‘Specifieke applicaties’ voor branche specifieke toepassingen en ‘Innovatieve applicaties’ voor zeer specifieke en of innovatieve toepassing.

ERP-selectie kan efficiënter met iSourcingHub

Vervolgende vertelde Henk Pater, CEO van Outsourcing Hub en iSourcing Hub over de mogelijkheden van pakketselecties via iSourcing Hub. Dit platform biedt mogelijkheden om selectietrajecten efficiënter te laten verlopen, doordat veel basiskennis over leveranciers reeds hierin beschikbaar kan komen. Leveranciers kunnen zelf hun algemene informatie bijhouden, rondom pakketexpertise, omzet, aantal jaar ervaring, samenwerkingsverbanden en focus op specifieke sectoren (bv. AGF handel, machinebouw, engineering projecten).

Het systeem faciliteert niet alleen een overzicht van relevante spelers, maar ook interactie met leveranciers. Slimme en veel gebruikte vragen kunnen worden opgeslagen en gedeeld, met als doel dit soort vragen meer te standaardiseren/uniformeren en zo een deel van het selectieproces efficiënter en sneller te doorlopen. Daarbij worden antwoorden van de leverancier ook (voor henzelf) opgeslagen, zodat zij een volgende keer sneller kunnen reageren.
Leveranciers kunnen zelf ook vragen inbrengen, waarvan zij vinden dat klanten en adviseurs die zouden moeten stellen om zo de effectiviteit van het selectieproces te verhogen.

iSourcingHub geeft hiermee dus organisaties, die op zoek zijn naar een ERP-partner, de mogelijkheid zeer snel een longlist op te stellen op basis van kenmerken van de leverancier/reseller. Op basis van vragen uit de reeds aanwezige bibliotheek en zelf toe te voegen specifieke vragen kunnen partijen voor de shortlist geselecteerd worden. Uiteraard is het hierbij mogelijk gestelde vragen buiten de bibliotheek te houden. Vanaf de shortlist ontstaat er meer behoefte aan live contact tussen potentiële klant en leveranciers waarbij de Hub kan ondersteunen in het eenvoudig communiceren van bijv. proces en tijdlijnen. Mitopics zal binnenkort een eerste RFI via iSourcing Hub in de markt zetten.

Onderzoek naar het toepassen van Agile elementen in ERP-implementaties

Masterstudent Organisational Change en Consulting, Bas Jansen van Rosendaal, heeft met Mitopics een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Agile elementen in ERP-implementaties. Marco Schoonderwaldt, ERP-specialist bij Mitopics, heeft de eerste resultaten gepresenteerd. Het onderzoek onderschrijft dat Agile in zijn pure vorm niet geschikt is voor ERP-implementaties vanwege het belang controle te houden op zowel scope, tijdlijn als budget. Dat de klassieke waterval methode teveel schakels in kennisoverdracht kent en daarmee een aanzienlijk risico op een niet werkbare oplossing, behoeft geen toelichting. Het onderzoek geeft richting aan het toepassen van de principes uit het Agile Manifesto ter bevordering van betrokkenheid en samenwerking in de verschillende fases van een ERP-implementatie. Mitopics gaat in het najaar een Eindemiddagsessie organiseren over Agile, waarbij we meer ingaan op de onderzoekresultaten.

Vergelijkbare bijeenkomst op 19 november

Op dinsdag 19 november 2019 organiseren Mitopics en Outsourcing Hub een vergelijkbare bijeenkomst, zodat ERP-leveranciers die niet aanwezig konden zijn op 2 juli alsnog kunnen kennismaken met iSourcing Hub. Voor meer informatie

Meer weten?

Voor meer informatie over de mogelijkheden en of deelname aan iSourcing Hub, bekijk de website.
Wilt u meer informatie over ERP-trends, pakketselecties en -implementaties of de onderzoeksresultaten, dan kunt u contact opnemen met Marco Schoonderwaldt of Richard Heijne den Bak.
Als u op de hoogte wilt worden gehouden wanneer wij een Eindemiddagsessie organiseren, meld u dan aan voor onze Mitopics Nieuwsbrief op de website onderaan.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.