Juridische consequenties van Agile-ontwikkeling (deel 2)

Softwareontwikkeling volgens een Agile-methode, heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De voordelen van deze ontwikkelmethode worden breed uitgemeten. Voor de risico’s lijkt minder aandacht. Eén van die risico’s is onduidelijkheid over welke prestaties leverancier moet leveren.

In deel 1 hebben we een belangrijke eigenschap van Agile als ontwikkelmethode genoemd, namelijk het achterwege laten van een uitgebreide specificatie van het eindresultaat. Hierdoor kan het gebeuren dat leverancier weliswaar diverse succesvolle sprints doet, maar als resultante na diverse sprints een product oplevert, dat niet voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. Deze blijft achter met de gebakken peren, want de opdrachtgever moet bewijzen dat het resultaat niet voldoet aan wat de opdrachtgever van leverancier heeft gevraagd en wat leverancier heeft beloofd.

Soort verplichtingen

Het ontbreken van een uitgebreide specificatie leidt namelijk tot de vraag welke soort verplichtingen leverancier is aangegaan: zijn de verplichtingen van leverancier resultaatverplichtingen of inspanningsverplichtingen?

Als er sprake is van een resultaatverplichting, dan is leverancier ervoor verantwoordelijk om een vooraf bepaald resultaat te leveren aan de opdrachtgever. Wordt het resultaat niet geleverd, dan heeft opdrachtgever juridische instrumenten, zoals aansprakelijkheid en ontbinding. Het dreigen met deze middelen is vaak al voldoende om leverancier alsnog te laten presteren wat is afgesproken.

Is er daarentegen sprake van een inspanningsverplichting, dan is leverancier slechts verantwoordelijk zich in te spannen een resultaat te bereiken. Spant leverancier zich niet in, dan heeft deze zich niet aan zijn verplichting gehouden en staat opdrachtgever dezelfde juridische instrumenten die hierboven genoemd zijn ter beschikking. Als leverancier zich wel inspant, maar niet het door opdrachtgever gewenste resultaat bereikt, heeft leverancier zich aan de overeenkomst gehouden. In dat geval kan opdrachtgever geen beroep doen op middelen als aansprakelijkheid en ontbinding, want er is geen sprake van wanprestatie.

Om te voorkomen dat je als opdrachtgever te maken krijgt met ongewenste gevolgen van een te weinig uitgebreide specificatie, is het zaak hierover toch enige vorm van duidelijkheid te krijgen.

Verschillende maatregelen om dit risico te beheersen, worden in de komende blogs besproken.

Meer informatie

Heeft u vragen en/of wilt u meer weten over het verkleinen van de risico’s bij agile contractering, neemt u dan contact met ons op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.