Accountants bij gemeenten alert op contractmanagement

Gemeenten zijn op meerdere fronten actief met contractmanagement, onder andere voor het sociaal domein, en accountants stellen vragen hierover, zo bleek in een sessie op 24 september jl. over nut en noodzaak van contractmanagement.

Reinold van Bruggen verzorgde een managementpresentatie over “Nut en noodzaak van contractmanagement bij gemeenten”, op het Minisymposium van Bizob. De ruim 25 aanwezige gemeenten participeerden actief in deze sessie.

Hoewel er nog diverse profit als non-profit organisaties zijn zonder professioneel contractmanagement, zien we dat contractmanagement sterk in de lift zit. Dit bleek recent al uit het landelijk onderzoek dat we begin dit jaar met NEVI uitvoerden (Onderzoeksresultaten Contractmanagement – stand van zaken 2019), waarin ruim 60% van de respondenten aangeeft dat er in de afgelopen jaren wezenlijke verbeteringen zijn doorgevoerd in contractmanagement in de organisatie.

In de sessie en in het hele minisymposium zijn rechtmatigheid en doelmatigheid van inkopen en uitgaven een terugkerend thema. Een goede contractenadministratie is daarvoor een vereiste. Meerdere gemeenten geven aan dat de accountant sinds kort gericht aandacht geeft aan de uitgaven en de prestaties van leveranciers en hoe een gemeente daarop bewaakt en stuurt. Dit maakt dat professioneel contractmanagement steeds meer een noodzaak wordt voor gemeenten.

Bij de aanwezige gemeenten wordt tevens veel contractmanagement gedaan op het sociaal domein. Bizob ondersteunt de gemeenten hier actief in. Sinds de stelselwijzigingen hebben de gemeenten een veel grotere rol en dit gaat gepaard met het inschakelen van veel zorgverleners, en dus met veel inkoopprocedures en uitgaven. Dit past in het landelijke beeld dat de stelselwijzigingen in jeugdzorg zowel aan de zijde van gemeenten als zorgverleners resulteren in veel extra administratieve werkzaamheden en contractmanagement activiteiten.

Over het nut van contractmanagement komen ook diverse voorbeelden aan de orde. Contractmanagers helpen bij de benutting van afgesloten contracten, managen de klant-leverancier relatie, en brengen ook hun kennis weer in bij een volgende contractverlenging of aanbesteding. Hoe het contractmanagement een plek krijgt in de organisatie verschilt.

In het bovengenoemde NEVI-Mitopics onderzoek ramen de respondenten de effectieve kostenbesparing door contractmanagement gemiddeld op 9,2%. Als je dit cijfer toepast op de aanwezige gemeenten, zou contractmanagement voor hen samen kunnen leiden (en heeft dit mogelijk deels al geleid) tot een kostenbesparing van ruim 100 miljoen euro. Dit onderstreept nogmaals het nut van contractmanagement voor deze gemeenten.

Mitopics verzorgt trainingen contractmanagement, zowel open inschrijving als in company, en coacht bij het professionaliseren van CM. Dit naast de begeleiding op IT-vraagstukken en projecten bij inkoop, aanbesteding, contractering, projectmanagement en geschillen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het nut en noodzaak van contractmanagement en hoe we u kunnen helpen om dit in uw organisatie te verbeteren, neemt u gerust contact op met Reinold van Bruggen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.