Grip op samenwerking en contractuele relaties nog steeds een uitdaging

In een recent avondseminar presenteerde Dr. Peter Kamminga de inzichten uit zijn recent voltooide studie naar samenwerking in contractuele relaties. Een goed contract blijkt nog steeds geen waarborg voor een goede contractuele relatie en samenwerking, maar kan daar wel wezenlijk in bijdragen.  

Op 25 september waren wij met meerdere consultants van Mitopics aanwezig bij het avondseminar van Dr. Peter Kamminga, zoals hij dat verzorgde voor de NBCM. Peter Kamminga is verbonden aan VU Amsterdam en Harvard Law School en voornamelijk actief in de branches Banken en verzekeraars, Bouw en Energie.

Het seminar was gericht op de rol van het contract bij het ontwikkelen van een constructieve contractuele relatie en samenwerking in contractuele relaties.

Als belangrijke rode draad kwam terug dat samenwerken altijd mensenwerk is, waardoor factoren als fundamentele waarden, een constructieve houding en coöperatief gedrag van groot belang zijn. In zijn onderzoeken ziet hij drie invalshoeken op een contract, namelijk (1) een contract als stok achter de deur en positief voor de samenwerking (2) samenwerking heeft niets met het contract te maken en (3) een contact is alleen maar schadelijk voor de samenwerking. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, blijken incentives in een contract vaak nauwelijks effectief te zijn, en de samenwerkingssystematiek het meest effectief.

In een goede samenwerkingssystematiek ziet de heer Kamminga een aantal punten als cruciaal; sla een brug tussen contract en andere normen en werkwijze; creëer een geïntegreerd kader  voor de samenwerking; de samenwerking begint al in de precontractuele (aanbesteding) fase en is levend dynamisch; voeg de juridische, economische, relationele en organisatorische kanten van de samenwerking samen. Ook belichtte hij het belang van houding en gedrag en de diverse factoren die daar weer op van invloed zijn.

Wat betreft het contract zelf, werd gepleit voor een interdisciplinaire aanpak. Met naast verplichtingen ook coördinatiebepalingen en procesafspraken, omdat een contract zelden inhoudelijk helemaal compleet is. Daarmee gaf hij een onderbouwde, samenhangende en ook nog eens zeer inspirerende visie op hoe contract en samenwerking elkaar kunnen versterken.

Ook in onze begeleiding bij inkoop, contractering en contractmanagement en het begeleiden van trajecten, streven we naar deze samenhang. Door contracten zoveel mogelijk als praktisch instrument op te zetten en te laten gebruiken, zodat partijen op een goede manier het beoogde resultaat realiseren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of hoe we dit toepassen, neem dan gerust contact op met Reinold van Bruggen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.