Durk Boersma

‘Organisaties helpen om de volgende stap te zetten en de toegevoegde waarde van ICT te vergroten, dat is mijn drive’  

Na zijn studie Business & IT (technische bedrijfskunde en informatica) in Enschede, is Durk in 2012 het vernieuwingsteam van Mitopics komen versterken. In zijn dagelijkse werkzaamheden betekent dit dat Durk zich veelal bezighoudt met het ondersteunen van organisaties bij IT-vraagstukken in de breedste zin van het woord. Dit kan variëren van het inkopen van een nieuw serverpark, het aanschaffen van nieuwe netwerkbekabeling, het uitbesteden van IT-beheerdiensten, het outsourcen van de complete centrale infrastructuur, tot het voorzien in nieuwe procesondersteunende IT-systemen. Dit alles al dan niet in de vorm van een Europese Aanbesteding.

“Het belang van informatievoorziening, dienstverlening en ICT wordt binnen bijna iedere organisatie steeds belangrijker. Daarmee groeit ook de afhankelijkheid die de organisatie heeft met ICT.” Vanuit die interessante gedachte heb ik destijds de keuze gemaakt om Business & IT te gaan studeren. Nog steeds is het juist dit spanningsveld tussen toegevoegde waarde en afhankelijkheid die mijn werkzaamheden bij Mitopics interessant maken. Daarnaast is de IT toch een beetje een cowboy-wereld: het kennisniveau tussen klant en leverancier is vaak niet gelijk of onduidelijk, terwijl transparantie in contracten en tarieven juist zo belangrijk is voor een langdurige samenwerking. Daardoor is het extra spannend om iedere keer weer een scherpe analyse neer te leggen, een goede partner te zijn of te vinden en de toegevoegde waarde van IT zo groot mogelijk te maken.”

Expertises:

 • Vernieuwing van IT, zowel op het gebied van infrastructuur als applicaties
 • Doorlichtingen, benchmarks, second opinions en business cases
 • Specificeren van oplossingen, inclusief requirements analyse en/of opstellen Programma van Eisen (PvE);
 • Inkopen van ICT: zowel middels Europese aanbestedingen (publiek) als onderhands (privaat);

Durk Boersma is een resultaat gedreven, multidisciplinair geschoolde IT-professional, die de koppeling weet te leggen tussen bedrijfskundig inzicht en informatietechnologie. Hij heeft veel ervaring met het daadkrachtig leiden van IT-projecten en het adequaat inkopen hiervan door het opstellen van de benodigde inkoopdocumentatie zoals een Programma van Eisen, RfI’s, RfP’s, SLA,  ook indien ingekocht dient te worden conform Europese Aanbestedingsregels. Door zijn technische achtergrond is hij bij uitstek in staat om IT-infrastructurele projecten rondom hardware, datacommunicatie, software en migratiediensten tot een goed einde te brengen. Tegelijkertijd kan hij vanuit zijn bedrijfskundige perspectief zorgen dat hetgeen ingekocht wordt ook aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen en functionele eisen vanuit eindgebruikers. Durk is volledig op de hoogte van belangrijke best-practices binnen de IT-sector (Prince2, ITIL, ASL, ISO 27001/27002, etc.) en daarnaast ook lid van diverse kennisnetwerken.

In zijn vrij tijd houdt Durk enorm van lekker eten, met name alles wat van de barbecue komt. Daarnaast vindt hij het leuk om dingen te herstellen die kapot zijn, vooral zijn klassieke Mercedes-Benz uit 1972. Tot slot is Durk recentelijk begonnen met een nieuwe uitdaging in zijn leven, namelijk pianospelen. Als er nog tijd overblijft gaat hij ook graag naar de sportschool voor de nodige beweging.

Projecten:

 • Opstellen aanbesteding- en sourcingstrategieën voor diversie (semi)overheden en publieke instellingen;
 • Doorlichtingen, business cases, benchmarks en second opinions op o.a. inrichting ICT-infrastructuur voor publieke en private organisaties;
 • Europese aanbesteding outsourcing IT-infrastructuur bij een provincie;
 • Systeem- en partnerselectie voor eHRM-oplossing voor een Zelfstandig Bestuursorgaan;
 • Interim ICT-management voor een kleine organisatie in de financiële sector.

 Publicaties:

 • Vijf navigatietips voor Cloudsourcing (artikel voor AutomatiseringGids)
 • Apps: geen hebbedingetjes (artikel voor VM Magazine)
 • Cloud Computing en SaaS (vraagbaak voor The Question Library)