Afstudeeropdracht Agile implementeren

Helaas, deze opdracht is ingevuld. Kijk gerust bij andere afstudeeropdrachten of mail ons bij interesse in Mitopics.

Achtergrond afstudeeropdracht

Mitopics is een onafhankelijk IT-adviesbureau en onderscheidt zich door de combinatie van juridisch, bedrijfskundig en technisch perspectief. Onze diensten bestaan uit het begeleiden van klanten bij het opstellen van IT-beleid, ondersteunen bij de inkoop of aanbesteding van IT, contractering en implementatiebegeleiding. In veel van onze vernieuwings- en implementatietrajecten speelt het beheersen van het project een cruciale rol. Met meer dan 20 jaar ervaring op dit gebied, is het nu tijd om de balans op te maken en te kijken of we ons nog verder kunnen professionaliseren op dit gebied.

Doel en inhoud van de opdracht

In softwareontwikkeling is inmiddels scrum en agile gemeengoed geworden. Hiermee wordt een project waar nog onzekerheid is over specificaties beheersbaar gemaakt. Mitopics ziet ook mogelijkheden om dergelijke inzichten toe te passen bij implementaties van standaardsoftware. Ook daar is dikwijls relatief veel onzekerheid over specificaties en daarnaast is veel standaardsoftware dermate flexibel en te parametriseren dat het bijna een ontwikkelproject lijkt. Het doel van deze afstudeeropdracht is te onderzoeken of en welke principes van scrum zijn toe te passen op software implementaties en vervolgens aan te geven welke aanpassingen dit behoeft voor bijvoorbeeld implementatieaanpak en de wijze waarop qua dienstverlening, commercieel en contractueel afspraken tussen leverancier en afnemende partij gemaakt kunnen worden. Met de uitkomsten van het onderzoek is Mitopics voornemens haar dienstverlening op dit gebied te optimaliseren.

Enkele voorlopige hoofdvragen zijn:

 • Wat zijn de basisprincipes van scrum?
 • Hoe worden traditioneel implementatieprojecten aangepakt?
 • Welke situatiefactoren (complexiteit en onzekerheid) in pakketimplementaties zijn te onderkennen waarbij principes van scrum zijn toe passen?
 • Welke scrum principes zijn toe te passen?
 • Welke impact heeft dit op:
  • Implementatieaanpak
  • Randvoorwaarden t.a.v. de organisatie waar het pakket wordt geïmplementeerd
  • Afspraken over dienstverlening
  • Afspraken over commerciële aspecten
  • Afspraken over juridische aspecten

Bovenstaande hoofdvragen geven een richting aan, maar worden natuurlijk in samenspraak met de afstudeerder en begeleider vanuit de universiteit concreet gemaakt. We zijn gewend dat afstudeerders samen met onze begeleider als resultaat tevens een artikel in een vakblad publiceren. De opdracht vindt plaats vanuit ons kantoor in Gouda, gedurende 6 maanden, minimaal 4 dagen per week. Start z.s.m.

Aan de afstudeerder bieden we ruime ondersteuning en persoonlijke begeleiding door ervaren consultants met praktijk- en inhoudelijke kennis. Daarnaast tref je collega’s die zelf ook nog niet zo lang geleden afstudeerden, die je graag helpen en met je meedenken. Ook zijn een open en informele werksfeer, deelname aan kantooractiviteiten en uitjes, goede vergoeding en adequate voorzieningen kenmerkend voor afstuderen bij Mitopics. Zo doe je niet alleen veel kennis over een erg boeiend en actueel onderwerp, maar draai je ook een half jaar mee in een dynamische adviesorganisatie. Hierbij zijn er ook mogelijkheden om met bedrijven (leveranciers en klanten) te klankborden over eerste inzichten. Bij een succesvolle opdracht is er ook nog eens uitzicht op een mooie baan!

Profiel van de afstudeerder (M/V)

We zoeken een WO-afstudeerder van een passende opleiding, zoals bijv. Bedrijfsinformatie, Business and IT of Technische Bedrijfskunde. Verder vragen we affiniteit met de IT-branche en interesse in consultancy, goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden, zelfstandigheid, accuraat en efficiënt kunnen werken, analytisch vermogen en een pragmatische instelling. Kennis van scrum, standaardpakketten en implementatiemethodieken is een pré.

Geïnteresseerd?

Neem contact met ons op voor meer informatie via personeel@mitopics.nl of 0182-573211.